V ČEM SE ROZLIŠUJÍ IP A AHD KAMERY?

Něco o IP kamerách…

Stručně je možno IP kamery definovat jako druh kamery používající ke svému fungování, přesně pro datový přenos, internetový protokol, díky čemuž se pro ni ujmulo označení ´IP´. Jinými slovy bývají IP kamery nazývány také jako kamery síťové či webkamery.

Jsou vyhledávané a nejvíce používané především pro vzdálené sledování objektů. Jde tedy o digitální technologii, jež je pokračovatelem technologie analogové. Pro své fungování využívají digitální IP kamery vyšší šíře pásma (´bandwith´).

Charakteristickým rysem IP kamer je integrovaný video server, který přeměňuje obraz v digitální formát. Díky tomu síťové kamery nepotřebují výstup v podobě analogového signálu a naopak jsou schopny zachytit požadovaný obraz v o dost vyšším rozlišení, než jsou toho schopné běžné kamery analogové. IP kameru lehce připojíte k místní počítačové síti přes kabel, čímž je zajištěn obousměrný přenos dat. Síťové kamery disponují vlastní IP adresou, která může být zpřístupněna rovnou ze sítě.

Pro jaké jiné klady vedle lepšího rozlišení a kvality obrázků jsou IP kamery stále oblíbenější? Uživatelé si pochvalují nejen možnost detailního a zcela realistického zachycení objektu, ale dokonce schopnost zařízení přiblížení daného obrázku, aniž by došlo ke ztracení jeho čistoty. Výsledkem je tak podstatně účinnější identifikace, což poskytuje vynikající přesnost pro automatizované analýzy, upozornění a notifikace. Spektrum nejběžnějších IP kamerových zařízení se, jestliže jde o parametry rozlišení, pohybuje od 1,3 megapixelu (tzn. 1280 x 1024 pixelů) po 5.0 megapixelu (tj. 2592 x 1944 pixelů), a přitom se můžete setkat i s modely některých výrobců nabízejících kamery také v 20 a více megapixelové rozlišení. Odvrácenou stránkou takovýchto až ohromujících parametrů jsou ale většinou neúměrně vysoké pořizovací investice a datový tok.

Podívejte se na jednu z nejoblíbenějších IP kamer na trhu - EasyN A1BFV3N01. Nebo rovnou na kompletní WiFi kamerový systém pro ochranu domu. 

Celkově vzato, síťové kamery se těší v posledních letech celosvětovému boomu a neutuchající zákaznické oblibě a popularitě. Přispívá k tomu mimo další i obecný trend zvyšování kompatibility IP bezpečnostních kamerových systémů, uživatelské jednoduchosti a přívětivosti, srovnatelně jako tendence příznivějších koncových cen jakožto výsledku zvyšujících se objemů vyrobených a prodaných produktů. Také konkurenční závody tradičních i novějších hráčů na specializovaném, avšak rychle se rozvíjejícím, trhu hrají ve prospěch poptávajících zákazníků. Přesto jde stále o dražší řešení v porovnání s analogovými kamerami.

Pojďme si tedy shrnout zásadní výhody, nýbrž i limitující stránky IP/síťových kamer:

Výhody:

  • přenos videa a dat skrze jediný ethernetový kabel
  • schopnost docílit vyššího rozlišení nežli u tradičních analogových řešení
  • zvládne být ovládána jako samostatné síťové zařízení, schopné fungovat bez síťového videonahrávání

Limity:

  • limitovaná přenosová vzdálenost
  • častější video-prodlevy
  • požadavek síťové infrastruktury
  • větší cena oproti tradičním a klasickým analogovým řešením

Něco o analogových HD kamerách…

HD analogové kamerové systémy umějí dodávat video v rozlišení 1080p, čímž reagují na primární nedostatek klasických analogových řešení. Modernější 1080pixelové, anebo 2.1 mpx tak zachytí obraz ve víc než čtyřikrát vyšším rozlišení, než je tomu u nejvýkonnějších tradičních analogových kamer. AHD (analog high definition) kamery jsou tedy vylepšeným nástupcem předchozích standardních analogových řešení. Analogové HD kamery hezky poslouží k ohlídání menších i větších objektů – bytů, rodinných domů, chat, průmyslových budov, komerčních prostorů, pracovišť, a podobně.

V souvislosti s AHD kamerami se také nezřídka využívá zkrácený název CCTV. Co si představit pod touto zkratkou? Mnohokrát bývá do češtiny překládána jako uzavřený televizní okruh (Closed Circuit Television), říká se jim také průmyslové kamery nebo průmyslové televize. Sestávají z kamer, technického počítačového vybavení (monitor, pevný disk) a softwaru, eventuálně jejich součást tvoří i mikrofony nebo reproduktory.

AHD kamerová řešení přenášejí video přes standardní koaxiální kabel, což se dá vnímat jako rychlejší, levnější a komplexnější řešení proti porovnatelné variantě s IP kamerami. Na rozdíl od IP kamerových řešení jsou AHD kamery schopné přenosu s prakticky nulovou prodlevou. HD analogové systémy jsou taktéž docela snadné na instalaci a údržbu. Jejich uživatelé tak nepotřebují vědět vůbec nic o síťových zařízeních. Tím, že analogové systémy fungují mimo síť, nedochází k interferenci, tedy k vzájemnému si překážení, zasahování nebo ukrajování si společného omezeného prostoru s jinými zařízeními, které potřebují ke svému chodu rovněž síťové připojení.

S používáním HD analogových kamer nejsou spojeny ani žádné licenční nebo opětovné poplatky, a tak je možno oproti IP kamerovým řešením kompletně využívat všechny kanály po celou dobu životnosti produktu. A jak je to obecně s pořizovací cenou AHD kamer? Trend je totožný jako v případě IP kamer. Na trhu se v posledním období hemží množství nákladově efektivních technologií, a tak i ceny analogových HD systémů relativně dramaticky klesají. Téměř až na úroveň dřívějších analogů. Proti srovnatelným IP kamerovým řešením se pak zejména při koupi dostaneme na poloviční cenu, mnohdy i níže. 

Také u AHD kamer si závěrem shrňme jejich zásadní plusy a mínusy:

Výhody:

  • jednoduchá a snadná instalace, údržba
  • žádné licenční či pravidelné poplatky
  • příznivá cena
  • nulová prodleva přenosu videa

Limity: 

  • obecně horší parametry rozlišení proti IP kamerám
  • při zhoršených podmínkách nebývají obrázky naprosto ostré
  • omezená kompatibilita s hybridními zařízeními

Věříme, že vám článek alespoň v základních obrysech objasnil základní specifika a rozdíly ve fungování dvou častých technologií, kterými jsou v dnešní době bezpečnostní kamery standardně vybaveny. Pokud byste si nicméně nebyli zcela jistí, jestli bude pro vaše konkrétní potřeby a situaci vhodnější ta či ona varianta varianta, nebo rozmýšlíte nad několika konkrétními modely, rádi vám odborně a ochotně pomůžeme zvolit z pestré nabídky našeho specializovaného obchodu to pravé řešení!