TAJNÁ TECHNIKA JAKOŽTO VÝKONNÁ ZBRAŇ PROTI UPLÁCENÍ

Jak si vede Česká republika?

Jsou žebříčky srovnávající naprosto všechny země světa právě, pokud se jedná o korupci, každopádně v zásadě jde o indexy vnímání korupce, které jsou pokaždé poněkud zrádné. Na druhou stranu jim ale určitou vypovídající hodnotu upřít nelze. Nejspíše nejznámější kontinuální studií na toto téma je výzkum percepce korupce uskutečněný významnou organizací Transparency International. Podle něj jsou na tom s korupcí nejlépe na Novém Zélandu, v Dánsku a Finsku. Na opačném konci pak nalezneme země jako Somálsko, Súdán či Sýrie. Naše země zaujímala v posledním sledovaném období 42. místo v celosvětovém měřítku, když proti poslednímu měření došlo k pozitivnímu trendu o několik míst směrem vzhůru.

Tajná technika jako silný protivník

Ani největší notorický snílek či jednoduchý idealista ale určitě nečeká, že je možné korupci úplně vymýtit nebo alespoň odsunout do roviny absolutní společenské nepřípustnosti. Korupce je stará jako lidstvo samo a hodnoty jako poctivost a slušnost často dostávají těžké KO od lidsky přirozené touhy řádně si přilepšit, a to často víceméně bez námahy. Není ale potřeba propadat skepsi. Korupci se sice jen těžko někdy podaří zlikvidovat, ale boj s ní nemusí být úplně marný nebo předem prohraný. Také díky tajné technice se v posledních letech více častěji daří objasňovat a rozmotávat i rozsáhlé a mediálně sledované případy s motivem korupce.

Jedním asi z nejznámějších je případ bývalého hejtmana Davida Ratha a jeho dnes už legendární příběh s miliony v krabici od vína. Krajský soud v Praze ho poslal do vězení na osm a půl roku, k čemuž velmi přispěly i využité odposlechy, jež nejprve jiný soud jako důkaz nepřipustil, což však ale další soud posléze přehodnotil. V této souvislosti se dá říci, že přístup soudů k podobným důkazním materiálům jako jsou videonahrávky anebo odposlechy se v čase také dosti proměňuje a dnes už není žádnou výjimkou, kdy jsou tyto důkazy považovány za plnohodnotné a legitimní. Neméně známým je kauza tzv. ´karlovarské losovačky´, kdy se díky pořízenému videu mohly statitisíce lidí bavit u scénky na téma jak nahmatat ten správný míček s názvem korporace usilující o atraktivní zakázku na výstavbu nové hokejové arény. Když si ale uvědomíme, že zde šlo o stamiliony korun z peněz nás všech, až taková sranda to zase není.

Případy ze sportu

Živnou půdu pro korupci nepředstavují jenom veřejné zakázky. Také díky odposlechům už dříve nezasvěcení tuší, že korupci se dobře daří i ve sportu, hlavně tom fotbalovém. Vydělal na tom i český jazyk, jež sledovaná kauza obohatila o nový význam slov jako kapřík, jablka, cinklé jaro apod. I v tomto případě nabral celý sled událostí nebývalého spádu a rozměrů, přičemž celá kauza se táhne už cca 10 let. Něco podobného řeší i u našich sousedů, tedy na Slovensku, kde panuje podezření z korupčního skandálu, v němž má hrát hlavní roli uplácení soupeřů údajně ze strany známé firmy pohybující se ve fotbalovém prostředí, a to v utkáních mistrovského týmu z Trnavy.

Případy ze zdravotního prostředí

Korupce se ovšem zcela nevyhýbá ani dalším oborům, jako je kupříkladu zdravotnictví, v kterém se také logicky “ otočí“ nemalé peníze a střetávají různé zájmy. Internetový portál ´tyden.cz´ například přinesl zprávu o obžalobě pětadvaceti lékařů a zástupců farmaceutických společností, kdy podle obvinění měli dotyční lékaři z různých koutů naší země přijímat úplatky za přednostní předepisování léků určitých výrobců a distributorů. Ze stejného zdroje jsme se potom mohli poučit o tom, že není pacient jakožto pacient. Video zachytilo projev tehdejšího ředitele motolské nemocnice a pozdějšího ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka vysvětlujícího směrem ke svým zaměstnancům, jak je třeba přistupovat ke “kulichům“, tedy protekčním pacientům. Jak vidno, i zde video přispělo mimo jiné k nahlédnutí do ředitelsko-nemocničního slangu, jež by jinak zůstal široké veřejnosti utajen, což by byla jistě škoda. Když vás tedy v ordinaci někdo předběhne, nejspíše se jedná o kulicha. 

Dá se říct, že korupce je téměř na každém rohu. Tak špatné to snad ale nebude. Rozhodně se vyplatí být připraven a akce schopný, pokud již k něčemu takovému ve vašem okolí dojde. Náš specializovaný obchod nabízí celou řadu profesionálních výrobků, díky kterým můžete získat výborný důkaz o potenciálním nelegálním korupčním jednání, ať už v pracovním nebo soukromém životě. Velmi účinné a oblíbené jsou produkty z kategorie určené pro záznam jednání zahrnující pestrou škálu výrobků od špionážních brýlí po minikameru ve flash disku. Klasikou je poté výrobková kategorie odposlechy a štěnice, které také představují osvědčené bojovníky proti korupci. Odposlech může mít hodně různých variant a technických provedení. Pro představu jak pokročilé a propracované tyto výrobky jsou, vybíráme jednoho ze šampionů ve své váhové třídě – tajný diktafon Edic mini:

Profesionální miniaturní diktafon

Minidiktafon Edic mini Tiny+ B76 je jedním z nejmenších profesionálních diktafonů na světě. V jeho miniaturních rozměrech (3 cm na délku, 2,5 cm na výšku) se ale skrývá špičkový model působivých parametrů a parádních kvalit. Za zmínku stojí především kvalita pořízených nahrávek nebo extrémně dlouhá výdrž baterie. Tento diktafon je vyhledávaným zbožím i ze strany ´profíků´, kupříkladu různých agentů v utajení, vyšetřovatelů, pracovníků bezpečnostních služeb a dalších osob, kteří potřebují ke své práci naprosto diskrétní, nenápadné a technicky vynikající špionážní zařízení. Důležitou součástí minidiktafonu je mikrofon. Tento je vybaven mimořádně citlivým mikrofonem schopným zaznamenávat hovory až ze vzdálenosti dvanácti metrů. Na jednu baterii je možné nahrávat až 36 hodin, aniž byste se museli ohlížet, zda bude dostatek prostoru v paměti. Na interní paměť 4G je totiž možné uložit až 150 hodin záznamu. Podle situace a charakteru tajné mise je pak možné v minidiktafonu přepínat mezi různými režimy – nepřetržité nahrávání, nahrávání podle času, nahrávání aktivací zvukem…

Korupční praktiky jsou velmi rafinované a promyšlené, špičková technika pro záznam jednání nebo odposlech představuje ale velmi silného protivníka, před kterým se musí mít na pozoru i ten nejzkušenější korupčník nebo prospěchář!