SKRYTÁ TECHNIKA UCHRÁNÍ I SENIORY

Skryté mini kamery nemusí být jenom technickými hračkami

Produkty spadající do kategorie bezpečnostní a špionážní techniky můžou být sice vnímány primárně za pomůcky či hračičky pro soukromé detektivy, průmyslové špióny, osoby chránící hodnotný majetek, podezřívavé partner(k)y hledající důkazy nevěry svého protějšku, anebo jako unikátní výstřelky pro technicky založené fanoušky všeho nového a kreativního. Diskrétní kamery a další podobně nenápadná zařízení však dokonce mohou plnit funkci právě ochrany zranitelných jedinců, například v různých institucích poskytujících starším a nemocným lidem péči, nebo samozřejmě i v jejich domácím prostředí.

Pár příkladů ze zahraničí

Před dvěma lety doslova otřásl Austrálií šokující případ násilí provedeného na starém člověku, kdy se ošetřovatel jednoho z domů pro seniory z města Adelaide zjevně pokusil udusit devětaosmdesátiletého pacienta. Potom, co byl případ odhalen a vyšetřen, zvedla se vlna nejen odporu vůči takovému počínání, ale i výzev ze strany lidí majících v podobných zařízeních svoje starší příbuzné směrem k příslušným kompetentním úřadům s cílem obecného povolení používání mini kamer a záznamových zařízení s cílem zamezit do budoucna opakování těchto odporných skutků.

Ve Spojených státech získávají tzv. ´granny cams´, doslovně přeloženo babičkovské kamery, rychle na popularitě. Jedná se o taková tajná nahrávací zařízení, která bývají nadstandardně vytvořeny za účelem prevence a sledování případného nevítaného počínání proti lidem prožívajícím podzim života (ti, co nemají rádi tento výraz, jistě prominou). O tom, že bohužel nežijeme v ideálním světě plném empatických a citlivých lidí a že mají ku příkladu právě podobné kamerky své opodstatnění, svědčí více medializovaných případů, o nichž by se zřejmě nikdy nikdo nedozvěděl nebýt těchto skrytých zařízení.

Tak třeba, v jednom cca desetitisícovém městečku ve státě Georgia, na východním pobřeží USA, skrytá kamera zachytila domácího pečovatele, jak kope do 69leté dámy upoutané na invalidní vozík, načež ji uškrtil jejím vlastním tričkem. Série zločinů namířených proti seniorům byla registrována třeba i ve státě Ohio, kde se díky granny kamerám podařilo usvědčit poskytovatele domácí péče třeba z těžko uvěřitelných krádeží léků vůči bolesti, dárkové karty do supermarketu, finanční hotovosti, nebo také snubního prstýnku.

Pár vzorů z domova

Rostoucí agresivita vůči seniorům je bohužel palčivým a alarmujícím tématem i v naší zemi. Spolky zabývající se případy týrání starších osob hovoří o tom, že v průměru každý den evidují nový případ, a přitom jenom u zlomku z nich dochází k finálnímu odhalení. A navíc se lze pouze domnívat, odhadovat a uvažovat, kolik jiných podobných případů zůstane navždy natrvalo zahaleno tajemstvím a nepotrestáno, neboť je pochopitelné, že spousta obětí se o své často traumatizující zkušenosti bojí nebo stydíhovořit.

Ani v České republice, nemají děti či jiní příbuzní neotřesitelnou jistotu, že bude o jejich blízké lidsky a citlivě postaráno v případě, že se o ně nemohou z různých důvodů starat sami a využijí proto služeb některého ze zařízení k tomu určených. A to ani v institucích, jež si neváhají za svoje služby platit nemalé částky. Například, před třemi lety přinesla média svědectví z domova důchodců, východním směrem kousek od Prahy, kdy podle obvinění policie měla ředitelka uvedené instituce spolu se svým přítelem okrádat o peníze, mezitímco klientům se dostávalo otřesného hygienického standardu.

Nenápadná technika poslouží i ve zdravotnictví

Již v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních najdou chytré mini kamery uplatnění.

Zprávy týkající se možného týrání důchodců v seniorských penzionech a vyšetřování s tím spojeného pocházejí i z dalších částí naší země, například z Teplicka či Ostravy. Před několika měsíci přišla organizace Život 90 s kampaní tvořenou videospoty, v nichž zachycuje hrané, ačkoli realitou inspirované, obrázky zacházení s klienty v zařízeních typu seniorských domovů, léčeben anebo nemocnic. Nejen z výše uvedených případů a z aktivit spolků, jež se snaží na podobné potíže upozorňovat, je nanejvýš zřejmé, že nejde pouze o nějaké fiktivní a médií nafouknuté kauzy, nýbrž o skutečné téma a problém se společenským přesahem v negativním slova smyslu.

Pokud jde právě o nemocnice, i zde by bylo možné díky připojení hlídací techniky mnohému předejít. Stačí si vzpomenout na jedenáct let starý obří případ z havlíčkobrodské nemocnice, pro jenž se vžilo označení „heparinový vrah“. Nebo novější případ z nemocnice v Rumburku, v němž byla obviněna zdravotní sestra z úmyslného podání neúměrného množství draslíku šesti pacientům s následkem jejich smrti. Nutno dodat, že došlo k jejímu definitivnímu osvobození. Předmětný ´příběh´ je dokladem toho, že soudy bývají nezřídka i v případě vážných událostí odkázány vesměs výhradně na svědectví (eventuálně nejrůzněji motivována) či odborné posudky. Expertízy často velmi protichůdné v duchu hesla „deset expertů, deset názorů“.

Ze záznamů pořízených ve full HD kvalitě by nebylo, zjednodušeně řečeno, moc co řešit, i když samozřejmě nelze bagatelizovat nebo zcela přehlížet etickou stránkou věci. Ale o tom opět někdy příště…

Jaké skryté kamery nebo jinou techniku využívat pro ochranu seniorů?

Vzhledem k tomu, že se v oboru profesionální techniky pohybujeme již dlouhou řadu let, tak jsme už pomohli celé řadě klientů, kteří se potýkali s některými výše popsanými problémy. Víme, že umístit špionážní kameru či jinou záznamovou techniku do zdravotnického zařízení není úplně jednoduchý úkol, a proto je správný výběr použité techniky velice důležitý.

Například tajná WiFi mini kamera Secutek WIP-12, vám umožní nahrávat i online pozorovat co se na pokoji vaší blízké osoby odehrává. Kamera vypadá jako klasická černá krabička, kterou snadnou zakamuflujete mezi osobními věcmi. Velkou výhodou je možnost diskrétního otáčení kamery o 180° pomocí telefonní aplikace.

Pro případy, kdy je nutná nejvyšší míra diskrétnosti je vhodná Minikamera s detekcí pohybu Secutek KM02+, vhodná pro individuální skrytou montáž. Nemáte-li ale dostatek času či prostoru pro kamufláž kamerového modulu uvnitř prostoru, můžete využít kameru Secutron v umělé kytce, která bez dobíjení vydrží až 1 rok v provozu!

Nebo se podívejte na naši kompletní nabídku techniky pro dohled.