Recenze aplikace PRO ICAM pro obsluhu sledovacích kamer

Hodnocené vlastnosti

Kompatibilita

Program jsme testovali na mobilních telefonech Huawei Ascend P9, Samsung Galaxy A5, Xiaomi MI5, iPhone 7 i tabletech Samsung Galaxy Note 10.1 a Nexus 7. Na všech zkoušených zařízení jsme došli ke totožným výsledkům - aplikace funguje velice spolehlivě, nepadá a všechny funkce lze bez komplikací ovládat.

Hodnocení: 10/10

Funkce

Kromě běžných funkcí, které nabízejí prakticky všechny aplikace, jako je detekce pohybu, zasílání push notifikací do mobilu a živého náhledu obrazu obsahuje aplikace Pro iCam celou řadu funkcí výjimečných, které nezvládá žádná jiná aplikace na trhu, i včetně apky PV Cam Viewer od nejpopulárnějšího výrobce v oboru LawMate.

Mezi hlavní přednosti se řadí možnost prohlížet i stahovat záznamy ze vzdálené paměti uvnitř dost intuitivního rozhraní. Standardní funkce detekce pohybu byla vylepšena o možnost nastavení citlivosti a omezení alarmů pouze na určité hodiny. Upozornění v mobilu při detekování pohybu nabízí rovněž něco navíc proti konkurenčním produktům. Vyjma samotného upozornění vám aplikace okamžitě ukáže několik náhledových obrázků, ze kterých můžete hbitě vyhodnotit situaci aniž byste se museli připojit ke streamu kamery. Obrázky pořízené v průběhu alarmu, je možné mimo push notifikace v mobilu odesílat také emailemči na FTP server.

Další zajímovou funkcí je možnost nastavení citlivosti fotosenzoru pro spínání infračerveného přisvícení pro noční vidění. Tuto funkci je ale možné použít ovšem jenom v případě špionážní kamery s nočním viděním. Detailní popis funkcí najdete níže.

Hodnocení: 10/10

Rychlost a bezpečnost připojení

Výkon cloudu poskytovaného k free aplikacím je velice často značně omezený a dokáže tak velmi snadno pohřbít využitelnost i jinak velmi zdařilé aplikace. Naštěstí v případě Pro iCam i cloud funguje naprosto skvěle. Během asi měsíčního testování jsme nezaznamenali ani jeden výpadek nebo zpomalení. Spojení s kamerou se uskutečňuje praktickyokamžitě, a obraz je zcelaplynulý.

Hodnocení: 10/10

Souhrn

Aplikace Pro iCam je bezpochyby nejlepší aplikace pro P2P připojení k IP kamerám, kterou jsme měli možnost vyzkoušet. Intuitivní ovládání,bezpečnost, rychlost připojení nebo bezkonkurenční funkce dělají z Pro iCam naprosto bez debat šampiona ve svém oboru. Zvážíme-li, že se jedná o kompletně free aplikaci, musíme konstatovat, že se jedná fakticky o pozoruhodně podařený kousek. Vzhledem k tomu, že jsme nenašlinic, co by se aplikaci dalo vytknout sklízí Pro iCam plný počet bodů.

Celkové hodnocení: 30/30

Představení jednotlivých funkcí

Alarmy

Nastavení alarmů je jednou z hlavních funkcí aplikace. V jednoduchém menu můžeme aktivovat detekci pohybu a nastavit její citlivost na řadě od 1 do 7. Ve výchozím nastavení je pohyb detekován 24 hodin denně. Zaškrtneme-li však políčko "Alarm Schedule", můžeme funkci omezit jen na vybrané hodiny. Časový rozvrh alarmů oceníme ku příkladu když chceme mít přehled co se děje v obchodě po zavírací době. Během pracovní doby nás proto zbytečně nebudou obtěžovat falešné poplachy a zároveň v případě, že by došlo k narušení objektu, tak budeme okamžitě informováni.

Poté, co máme nastavené parametry, kdy a jak se má alarm spustit můžeme nastavit, jak se má skrytá kamera při alarmu zachovat. Nestačí-li nám notifikace v mobilu s náhledovými obrázky, můžeme zvolit odesílání upozornění emailem, či na FTP server, který buď můžeme mít vlastní, nebo pronajatý.

Kladně hodnotímev neposlední řadě možnost upravit si prodlevu mezi jednotlivými alarmy, kterou se dá nastavit od 30ti vteřin do 5ti minut.

Nahrávání

V sekci "SDCard Record Config" můžeme nastavit parametry nahrávání. Vybrat si můžeme z nepřetržitéhonahrávánínahrávání při detekci pohybu, nebo nahrávání dle časového rozvrhu. V této sekci můžeme dokonce nastavit rozlišení videa. Vzhledem k tomu, že 1 minuta v plném rozlišení zabere přibližně 20MB a přístroje běžně podporují 64GBči až 128GB paměťové karty, tak většinounení nutné kvalitu videa snižovat. Chcete-li nicméně uchovávat záznamy po velmi dlouhou dobu, potom tu taková možnost je.

Velmi užitečná je také možnost, nastavit délku pořizovaných záznamů. Někomu vyhovuje rozdělovat soubory po kratších úsecích, někdo jiný opět preferuje delší, celistvý záznam. Můžete si nastavit délku záznamů od 1 do 20ti minut.

Pomocí posuvníku "Record sound",můžete nastavit,jestli chcete nahrávat videa sči bez zvuku. Poslední položkou tohoto menu je možnost zapnout cyklické nahrávání ("Loop Recording"). Zapnete-li tuto funkci, bude kamera v případě zaplnění paměti automaticky přemazávat nejstarší záznamy.

Praktická je dokonce horní lišta, na které ihned můžete vidět kolik volného místa na paměťové kartě ještě zbývá.

Nastavení WiFi

Nastavení WiFi probíhá standardním postupem, tak jako u aplikací jiných výrobců. Jednotlivé kamery vysílají vlastní WiFi AP, a to až dookamžiku, kdy je nastavena WiFi síť, ke které se mají připojit - pak svůj AP vysílat přestanou a nejsou tedy viditelné.