PODVODNÍ“OBCHOĎÁCI“ OBJEVENI DÍKY LOKÁTORŮM!

Již déle než 20 let jsem společníkem a současně jednatelem firmy podnikající v oboru stavebního materiálu. Z malého, spíše rodinného, byznysu se postupem doby stala firma středně velká, jež si zvláště v našem regionu vybojovala poměrně silnou pozici i slušnou pověst. Zásobujeme stavební firmy pestrou škálou produktů, od základního materiálu jako jsou cihly, zdiva a dlažby až po stropní systémy nebo hydroizolace.

Také obchodní zástupci se můžou vymknout kontrole

Musím souhlasit s tím, že dobrý obchoďák je pro firmu přímo požehnáním. Nejprve jsme začínali se dvěma obchodními zástupci, jeden z nich u nás pracuje doposud. To se samozřejmě násobně změnilo s tím, jak se společnost a její zákaznické portfolio rozšiřovaly. Každopádně celkem se nám dařilo doplňovat tým obchodních zástupců o zejména nadějné a aktivní posily. Jejich prodejní výsledky byly přirozeně rozdílné, ale celkový nárůst obratu byl povětšinou minimálně uspokojivý.

Informační systém objevil nesrovnalosti

Přibližně před dvěma roky jsme do firmy mimo jiné pořídili o poznání pokročilejší a komplexnější CRM informační systém pro správu zákaznických vztahů. Řekl bych, že se nám určitě  vyplatil, a to v mnoha ohledech. Jedním z nich, i když šlo spíše o jeden z vedlejších efektů původního záměru, byl detailnější pohled na práci právě našich obchodních zástupců, jejichž kontrola byla do té doby více intuitivního charakteru, což zpětně určitě hodnotím jako chybu. Zjistili jsme například, že s některými zákazníky kontak tvůbec neproběhl, ačkoliv byla cesta naplánována, reportována a vyúčtována. Obzvlášť u dvou zaměstnanců byl při bližším pohledu docela patrný nesoulad  mezi vykázanou činností a realizovaným výkonem. Nepříjemné podezření tak bylo na světě.

Jak získat důkaz? Za pomoci GPS lokátor

Samozřejmě, vnitřně jsem doufal, že nejde ze strany dotyčných o záměr činit cokoliv nepoctivého či snad poškodit firmu.Koneckonců, doposud jsem nedisponoval žádnými důkazy nebo nezpochybnitelným materiálem, s nimiž bych mohl na zmíněné dva obchodní zástupce vyrukovat.

Chytrá věc za pár tisíc

Vzhledem k tomu, že jsme neměli žádné předchozí zkušenosti s GPS lokátory, ani s žádnou firmou, která je nabízí, udělali jsme si menší výzkum na internetu. Konkrétně jsme se poradili se zástupcem specializovaného obchodu Špionážní-technika.cz, který nás seznámil s šíří sortimentu a odborností týkající se uvedeného trhu. Společně jsme tedy vybrali dva GPS lokátory, u nichž nás zaujal zejména poměr užitných vlastností proti ceně. Poměrně jednodušše jsme si poradili i s instalací, respektive ideálním umístěním zařízení, tak aby bylo nepozorované. Díky GPS lokátoru jsme ale konečně měli jasno, jak je to s těmi dvěma problematickými obchodními zástupci. Nebylo náročné se dopídit, že jeden z nich si v době práce pro naši firmu pravidelně´odskakoval´ k bokovce v pracovním slova smyslu. Druhý z nich pak k bokovce, z níž by rozhodně neměla radost pro změnu jeho partnerka.

Sledovací zařízení i kvůli bezpečnosti

Ani jeden z nevěrných a nepoctivých již pro nás nepracuje. Ostatní ´obchoďáci´ nás však i nadále přesvědčují o tom, že si důvěru i pěkné honoráře zaslouží. To však neznamená, že bychom lokátory uklidili do skříně.Zcela určitě ne, někteří obchodní zástupci sami volají po zakoupení dalších kusů do jím svěřených vozidel, a to hlavně z bezpečnostních důvodů, za účelem něž se nám sledovací zařízení také velmi osvědčily.

Petr H.

Karlovarský kraj

Pozn.: redakčně zkráceno a upraveno