NEPOMĚRNÝ ZÁSAH POLICIE? BEZPEČNOSTNÍ TECHNIKA MŮŽE POMOCI!

Policisté jsou rozmanití

Tedy, určitě v jejich řadách nalezneme lidi na svém místě, kteří opravdu svou práci vykonávají s úmyslem pomáhat a chránit, jakkoliv nám může znít známé a notně zprofanované policejní heslo úsměvně. Vedle toho ale lze při troše smůly narazit na někoho z opačné strany, tedy na uniformovaného jedince, který si nejspíše potřebuje kompenzovat nastřádané frustrace a policejní status mu k tomu utváří vhodnou příležitost. Chtělo by se věřit, že takové případy jsou spíš výjimkou, každopádně je možné dohledat nejeden novinový článek nebo publikovaná videa s tematikou možné policejní šikany nebo neúměrného postupu konkrétních policistů.

Pár příkladů z historie

V minulém roce na veřejnost prosákla interní komunikace mezi vysokým představitelem pražské městské policie směrem ke svým podřízeným, v níž jim vyčítal nízký počet udělených pokut s tím, že procházky městem můžou realizovat v době osobního volna. Nabízí se otázka, jak se má zachovat městský policista, který si váží své práce a nechce tedy naštvat svého šéfa, avšak na potvoru se zrovna žádný přestupek neděje. V takovém případě samozřejmě hrozí ze strany některých ze strážců zákona hyperaktivita, kdy budou hledány a možná i vymýšleny banální prohřešky za každou cenu, přičemž objektem takovéhoto pseudo-zločinu se může stát kdokoliv z nás. Opakovaně také dochází k případům, kdy policisté legitimují osoby, aniž by k tomu byl zřejmý důvod.

Velmi medializována byla např. kauza z roku 2016, kdy policisté spolu s vojáky, vybaveni samopaly, v centru Prahy chtěli takto zkontrolovat mladíka, který toto odmítl. Podle kritiků byl zásah neúměrně razantní, pochyby panovaly ohledně i jeho celkové oprávněnosti. Nutno dodat, že právní úprava je v těchto záležitostech, jak už to tak bývá, značně diskutabilní. Policie může chtít po občanovi prokázání své totožnosti pouze v přesně vyjmenovaných situacích. Třeba, pokud se nachází v místě, kde došlo ke spáchání trestného činu. Anebo také, když by podle nich mohl odpovídat popisu osoby nacházející se v seznamu hledaných či pohřešovaných. Právě třeba tento bod je častým terčem kritiky, neboť ona podobnost může být velmi relativní a za daný paragraf se tak dá schovat nedůvodné legitimování či v krajních případech i možná šikana.

Samostatnou kapitolou pak tvoří kontroly dopravní, kdy si taktéž v některých případech řidiči stěžují a domnívají se, že dopravní policisté překračují své kompetence – bezdůvodně prohledávají kufr či interiér vozidla, neprofesionálně komunikují (např. zkoušejí z dopravních předpisů, k čemuž nejsou oprávněni),anebo hledají záminku k tomu, aby řidiče na něčem ´nachytali´, typicky třeba na povinné výbavě. Zda se jednalo pouze o pocit dotyčného kontrolovaného, anebo o skutečné překročení rámce kompetencí dopravní kontroly, se samozřejmě bez kvalitního důkazního materiálu zpětně prokazuje opravdu velmi obtížně.

Co tedy dělat, pakliže byste se dostali do podobné situace?  Lze se účinně bránit? Jak nejlépe zdokumentovat možnou policejní šikanu či neadekvátní způsob jejich komunikace nebo chování? Podívejte se na několik prověřených a šikovných technických pomocníků hodících se přesně pro takové momenty!

Duální kamery do auta

Jako cenově dostupná a přitom kvalitní možnost se nabízí Duální kamera do auta s DVR Secutek C2DA-E. Jde o novinku která se hodí pro pevnou instalaci do vozidla, kdy je schopná snímat prostor před ním i za ním. Její výhodou jsou malé rozměry, uvnitř vozu jsou dvě kamerky prakticky nepostřehnutelné.  Minikamery nahrávají v HD rozlišení při 100stupňovém úhlu záběru. Rekordér je pak vybaven integrovaným mikrofonem, a tak je možné získat záznam i včetně velice dobře rozpoznatelné zvukové stopy. S celou nahrávkou se pak dá naprosto efektivně pracovat i díky jejich označení datum a časem záznamu.

Ku příkladu profesionální verze podobně koncipovaného výrobku je pak Duální Full HD kamera do auta s DVR Secutek EVIDENCE C2DA-P. Jedná se taktéž o duální kameru pro pevnou instalaci s externím mikrofonem pro pořízení záznamu obsahující i zvukovou stopu. Díky voděodolnosti těchto kamer je možné jejich nainstalování nejenom zevnitř, ale také zvenku. Externí mikrofon je možné díky dlouhému kabelu (3 m) umístit třeba k okénku řidiče, což se může hodit v zájmu maximální průkaznosti právě například pro účely dopravní kontroly. Pořízené záznamy se ukládají do externího rekordéru, podporujícího micro SD karty. Zajímavou funkcí je vedle výše zmíněných také integrovaný G-senzor, který zachycuje otřesy a prudké změny během jízdy. Automaticky se v takovém případě označí právě nahrávaný záznam, což je užitečné pro pozdější archivaci.

Kamera ve zpětném zrcátku

A závěrečně si představme produkt z trošku jiného levelu! Secutek C4MA je čtyř-kanálovou kamerou zabudovanou ve zpětném zrcátku. Tento komplexní, pokročilý a úplně diskrétní kamerový systém umožňuje snímání vozu ze všech možných úhlů, a to jak zevnitř, tak i zvenku. Sestává ze speciálního zpětného zrcátka vybaveného dvěmi integrovanými kamerami a konektory, ke kterým lze připojit ještě další dvě kamery. Pomocí kterých je možné snímat strany vozu, nebo je lze využít třeba při couvání. Stejně kvalitní službu jako ve dne, učiní kamerový mini systém do auta i v noci, a to díky tzv. IR přisvícení určeného speciálně pro noční režim. Mezi velké výhody této chytré věcičky do auta patří i její zcela bezúdržový provoz. Dalšími zajímavými funkcemi jsou zde parkovací mód (nahrávání i tehdy, když vozidlo není v pohybu, užitečné pro případné odhalení a usvědčení vandalismu),GPS přijímač či senzor otřesů a změn v jízdě.

Nakonec zbývá vyřešit otázku, zda se sami nemůžeme dostat do střetu se zákonem tím, že si v případě možné nepřiměřenosti policejních úkonů, opatříme nahrávku. Obecně totiž platí, že někoho natáčet můžeme jenom s jeho souhlasem, jinak jde o zásah do osobnostních práv dotyčného. V případě policejních kontrol, tedy služebního úkonu, nicméně policista nevystupuje jako fyzická osoba, tudíž pořízení audio-záznamu a video-záznamu nemůže být považováno za porušení jejich osobnostních práv, zejména práva na soukromí. Nejlepší prevencí proti případným konfliktům, sporům a nedorozuměním však bez ohledu na pokročilost moderní techniky samozřejmě vždycky bude rozumný přístup a slušnost na obou stranách.

Použité zdroje:

1) http://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi/2017-07-27-sikana-mestske-policie-davejte-si-pozor-od-1-srpna-33095

2) https://echo24.cz/a/wcxNd/policejni-sikana-nebo-zakon-pripomina-mi-to-minuly-rezim-rika-bublan

3) https://www.autozive.cz/bezduvodne-zastaveni-policii-a-hledani-zaminky-k-sikane-video/

4) https://www.asociace-sos.cz/muzu-natacet-policistu-pri-vykonu-prace/