KAMERY V AUTECH POMŮŽOU CHYTIT PIRÁTY SILNIC

Kdo jsou silniční piráti?

S přehledem mohou usilovat o tento titul bezohlední řidiči ohrožující nejen sebe, ale především také své okolí, které se tak často stává nechtěným a přímo zúčastněným objektem konfrontovaným s nebezpečnými projevy nastřádané agrese těchto jedinců, pro které se vžilo možná až příliš dobrodružné označení – piráti silnic. Boj s těmito ´piráty´ zahrnující mimo jiné jejich odhalování, dopadení nebo následné usvědčování není každopádně vždy úplně jednoduché, nicméně za pozitivní skutečnost se dá považovat, že i díky bezpečnostní, špionážní a specializované palubní technice se víc častěji daří podobné případy objasňovat. Reálné šance, že podobné vysoce nebezpečné a samozřejmě také nezákonné chování nezůstane bez patřičné odezvy v podobě zaslouženého trestu, jsou i právě díky těmto technickým pomocníkům stále vyšší. Pojďme si představit několik medializovaných konkrétních případů, kdy technika proti pirátům silnic zabodovala:

Známé případy

Nejvíce nejznámějším případem, jehož vývoj stoupá různými soudními rozhodnutími, jejich potvrzením anebo odvoláním plnil stránky i virtuální prostor českých médií, je tzv. ´pirát 2222´ jezdící a vybržďující v bílém M***u (automobilkám zde na blogu reklamu neděláme :) Jeho oblíbeným rajónem se stala naše stará známá dálnice D1, kde podle záznamů a svědků nebezpečnou agresivní jízdou ohrožoval další řidiče, přičemž při těchto opakovaných manévrech následně došlo k nehodě a poměrně vysoké škodě na vozidle jednoho z řidičů, který byl údajně takto ´odměněn´ za pomalou jízdu a zdržování dotyčného silničního piráta. 

Další případ, který je dostatečně vypovídající o tom, jak jsou tito piráti silnic nebezpeční, pochází z roku 2016, kdy podle ´Zpráv extra´ a pořízeného video-záznamu měl agresivní řidič přejet do pravého jízdního pruhu před jedoucí autobus ostravské městské hromadné dopravy, prudce zabrzdit, načež řidič autobusu rychle reagoval, každopádně střetu s tímto osobním vozidlem už nešlo zabránit. Podle dostupných zdrojů nikdo z přítomných v autobusu žádnou újmu na zdraví neutrpěl, každopádně raději ani nedomýšlet situace, kdy by byl náraz ještě silnější a autobus plný lidí. I v tomto případě pomohl věrohodně průkazný záznam dané události, který se stal součástí trestního řízení proti podezřelému.

Velmi známým je také případ, kdy se na dálnici D11 (Praha – Hradec Králové) vytvořila kolona aut. Některým z řidičů se ovšem ve frontě nechtělo čekat a tak dostali vskutku geniální nápad. Vycouvat k nejbližším sjezdu. Asi jen zázrakem nedošlo k žádné nehodě. Objasnit, koho všeho se tento nebezpečný a ohrožující manévr týkal – šlo přibližně o 30 vozidel, pomohly i policejní kamery, stejně jako záznamová zařízení projíždějících kamionů apod.

Případy ze zahraničí

Výskyt pirátů silnic v nejrůznější podobě je samozřejmě pozorován a dokumentován nejenom na našem území, ale ve všech koutech světa, o čem svědčí množství videomateriálu veřejně dohledatelného na internetu. Nutno dodat, že četnost výskytu podobných přestupků je do značné míry odvozená od tvrdosti zákonů dané země, společenské tolerance takového jednání a celkově respektu ke svému okolí, kdy v zásadě platí, že čím ekonomicky a sociálně vyspělejší země, tím je i ohleduplnost k druhým na vyšší úrovni, kupříkladu viz severské země.

Občas se pirátům silnic dokonce podaří za pomoci palubní techniky usvědčit sami sebe z nebezpečného dopravního přestupku nebo přímo trestného činu. Například, když se dotyčný neváhá pochlubit na některé z masově rozšířených sociálních sítí, klasicky na YouTube, jakou rychlost dokáže ze svého auta vymáčknout, ať už v rámci nějakého tajného závodu, či jen tak pro zábavu. Tak jako tomu bylo v případě dvaadvacetiletého Američana ze státu Severní Karolina, jež si tímto způsobem užil rychlost 198 mil za hodinu, tedy cca 320 km/h. Dodejme, že na úseku s maximální povolenou rychlostí 40 mil/h. Podívejte se na video!

https://abc7chicago.com/caught-on-camera-car-goes-198-mph-on-highway/3993244/

Braňte se proti pirátům silnic

Ke konci zbývá už pouze vyslovit přání, aby se vám střetnutí s podobnými nebezpečnými piráty silnic přísně vyhýbala. V každém případě se ale vyplatí podívat na skvělou nabídku našich technicky pokročilých špionážních kamer a jiných zařízení speciálně koncipovaných pro automobily, jež ukrývají celou řadu výhod oproti klasičtějším kamerám palubním!   

S použitím níže uvedených zdrojů:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/tri-na-jednoho-jak-se-u-soudu-branil-pirat-z-d1/r~i:article:746763/

https://hradec.idnes.cz/couvani-otaceni-vozidel-jizda-v-protismeru-dalnice-d11-chlumec-kralovehradecky-pokuta-prestupek-magi-it8-/hradec-zpravy.aspx?c=A180829_144538_hradec-zpravy_tuu

https://www.irozhlas.cz/zpravy-z-domova/silnicni-pirat-trpisovsky-zadal-o-prominuti-trestu-marne-ridicsky-prukaz-zpatky_1610270600_

https://abc7chicago.com/caught-on-camera-car-goes-198-mph-on-highway/3993244/