KAM SE VŠUDE DÁ SKRÝT TAJNÁ MINIKAMERA?

Elektronika, doplňky či oblečení

Rozměry tajných kamer určených pro zasazení do nějaké jiné klasicky vypadající a fungující věci jsou natolik malé, že není problémem začlenit je do většiny věcí denní spotřeby, elektroniky anebo bytového vybavení a doplňků. Co třeba do oblečení či obuvi, kelímku, mince, stromu? Všechno jmenované už je vymyšleno a k dostání. A samozřejmě hodně dalšího. Pojďme se tedy blíž zaměřit přinejmenším na některé z těchto klasických  bezpečnostích vychytávek!

Minikamera v kravatě

Pokud je váš normální pracovní oděv ve znamení formálního stylu, kterého neodmyslitelnou součástí je společenská košile s kravatou, může se tento kousek stát vaším skrytým a neobyčejně rafinovaným trumfem. Potřeba diskrétního získání záznamu z obchodního jednání, klíčové schůzky, anebo třeba účel mystery shoppingu určitě patří k příznačným a častým motivům pro pořízení produktů špionážní techniky. Kravata vypadá elegantně, decentně ale přitom zajímavě. Koho by ale napadlo, že je v ní zabudováno zařízení pro nenápadné nahrávání.

„Dobrý nápad, ale kvalita záznamu jistě nemůže být kdovíjaká“, napadne vás možná při prvním pohledu na toto řešení. Zdání ale klame. Tajná kamera v kravatě není pouhou atrakcí, ale je vybavena profesionálním přístrojem Sony CCD pořizujícím obraz v extrémně vysoké kvalitě. Kamera je vybavena dále WDR technologií zaručující čistý obraz i v případě, že je namířena oproti světlu. Mikrofon s předzesilovačem je zase zárukou vysoce kvalitního zvuku. Business meeting je tak možné pozvednout na naprosto nový rozměr!

Minikamera v kelímku

Mnoho z nás si neumějí představit rozjezd do nového dne anebo zakončení obědové pauzy bez své oblíbené kávy. Tento kelímek (jako) od kafe má ale trochu jiné poslání nežli asistovat svému majiteli při klasickém rituálu a chvílích pauzy. V normálně vypadajícím kelímku je ukrytá HD minikamera, jejíž předností jsou především velmi slušné parametry rozlišení, lehké využívání a dlouhá výdrž baterie – cca 40 hodin nepřetržitého provozu.

Kde se tento speciální špionážní kelímek od kafe nejvíce uplatní? Kromě použití pro kancelářské účely je produkt také vhodný do vozu. Přesněji jakožto prevence před vandalismem. Nabízí se kelímek umístit na palubní desku a kamera se díky funkci detekování pohybu aktivuje pokaždé, pokud zaznamená ve svém dosahu jakýkoliv pohyb. Tajnou kameru je možné ovládat i na dálku.

Pro méně formální příležitosti a pro venkovní použití je možné mít vše pod kontrolou díky minikameře zamaskované do baseballky. Kšiltovky se nosí jak v létě, tak i v chladnějších měsících a už neplatí, že by byly výsadou jenom teenagerů. Vzbuzení jakéhokoliv podezření, že čepice je ve skutečnosti víc než jenom doplňkem k outfitu, je zcela nemožné.

Podobně jako u výše představené kravaty je i tajná kamera v čepici LawMate HT-18 technicky dost našlapaná. Vysoce kvalitní obraz i zvuk, WDR technologie, rozlišení 550 TV linek anebo úhel záběru 78 ° povyšují tuto promyšlenou věcičku z originální novinky na plnohodnotný, široce uplatnitelný špionážní a bezpečnostní produkt.     

Příklady ze zahraničí

V nabídce zahraničních specializovaných špionážních obchodů najdeme mnoho všedních i nápaditých řešení, kam je možno kameru umístit. Jedním z nich je tajná kamera v okrasném kameni, jež se tak může stát chytrým ochráncem domova přeevším proti zlodějům a vandalům. Vnějšek je koncipován tak, aby byl odolný proti extrémním povětrnostním podmínkám. Zahrada a prostor kolem domu jsou tak pod stálým dohledem, aniž by někoho napadlo, že díky “balvanu“. I v tomto případě je pak vnitřek napěchován technikou úctyhodných parametrů. Jen zmínkou: rozlišení 2880*2160, mimořádně široký úhel záběru (140 °), kapacita paměťové karty 128 MB anebo například schopnost pořídit až 60 snímků za sekundu.

Nejenom v oblečení a doplňcích, ale také v botách lze ukrýt nahrávací či sledovací zařízení. A nemusí se jednat o komerční účely. Tak kupříkladu CIA (federální americká zpravodajská služba) měla prý co do činění s lakýrkami, jež v patní části ukrývali mini-vysílač pro zachycení komunikace. Opředeny legendami jsou i jiné technická řešení v této oblasti. A nutno dodat, že ne pokaždé se jedná o techniku poslední doby. Web ´oddee.com´ ve svém příspěvku na toto téma vzpomíná, že už v roce 1970 CIA vkládala sledovací zařízení do pařezů s cílem zachytit informace z Moskvy. Mise byla úspěšná do té doby, než ji agenti KGB odhalili.

Moderní řešení už přece jenom vypadají o dost elegantněji a podobně jakožto v případě jiných technických produktů (GPS navigace typický příklad) se i ze špionážních věcí sloužících hlavně pro vojenské a zpravodajské účely vyvinul sortiment pro širokou veřejnost a celou řadu využití. Několik zde zmíněných příkladů a celá řada dalších produktů, jež jsou k dostání třeba zde, jsou toho důkazem.

Použité zdroje:

https://www.spygadgets.com/hidden-camera-rock-with-4k-resolution/

https://www.oddee.com/item_98530.aspx

http://skryte-kamery.cz/