JE VAŠE CHATA SKUTEČNĚ V BEZPEČÍ?

Češi jako národ chatařů a chalupářů

Stačí rozbité okno, poničené zámky či ku příkladu poškozený plot a nezáviděníhodná nepříjemnost, jež počáteční pocity nadšení a těšení naprosto převrátí do opačné roviny, je na světě! A jelikož Češi jsou spolu se Švédy nejen evropskými, ale patrně i celosvětovými premianty v oblíbenosti trávení volného času ve svých vlastních tzv. víkendových a prázdninových objektech, ať už jde o malou zahradní chatičku, nebo rozlehlou chalupu, lupiči a jiní nechtění návštěvníci zažívají zrovna v dobách mimosezónních velmi široké pole působnosti pro realizaci svých plánů. Mimochodem, naše zalíbení v možnosti vyměnit na pár dnů ruch města za klid venkova bylo obvykle víceméně spojováno s minulým režimem, kdy páteční hromadné stěhování národa na chaty a chalupy bylo bráno hlavně i jako jakási verze útěku, odreagování či terapie. Předpovídalo se, že otevřením hranic a nástupem nové generace/í se chatařství a chalupářství přesune do kategorie nostalgických retro vzpomínek. K překvapení různých sociologů se ale tento scénář nenaplnil a dá se říci, že fenomén vlastních objektů pro rekreaci je v českých zemích aktuálně stále stejně živý jako před třiceti nebo padesáti lety.

Nejen před zimou je optimální čas

Časem se také proměňuje standard, který je od chat či chalup vyžadován. Výjimkou nejsou případy, kdy lidé ´na chatě´ požívají velkého pohodlí a srovnatelného, ne-li lepšího vybavení nežli doma. Mnozí zase považují za vrchol romantiky a symbol víkendového objektu dřevěnou boudu, typicky bez elektriky a teplé vody. Již úroveň zabezpečení těchto našich alternativních sídel se velice různí - od téměř žádného po sofistikované kamerové systémy se špičkovým rozlišením, vzdálenou správou a mnoha dalšími funkcemi. V každém případě, statistiky hovoří v tom smyslu, že největší zájem o produkty speciálně určeny pro zabezpečení chat a obecně objektů sloužící k rekreaci je logicky před začátkem rizikové sezóny, tedy typicky v druhé polovině října. To ale neznamená, že toto období je jediným příhodným pro nákup něčeho skutečně účinného proti všem nenechavcům, kteří si myslí, že v území mimo civilizaci jim nic nezabrání v uskutečnění jejich lupu nebo vandalismu. Právě vandalské skupinky jsou navíc více aktivnější v jarních/letních měsících, samozřejmě pokud se zrovna páni objektu nenacházejí na místě.

S ohledem na aktuální pestrost nabídky bezpečnostních systémů pro chaty a rekreační objekty tak je i nynější období začátku rekreační sezóny optimálním časem pro vylepšení obrany proti zmíněným nájezdníkům a padouchům. A nemusí se to zdaleka týkat pouze těch z nás, které k zakoupení nějakého toho ochranného vylepšení pro chatu vedl impuls v důsledku střetu s nemilým překvapením při první návštěvě po zimě.

A jaké určité produkty by neměly v takovém případě utéct vaší pozornosti? Zde jsou dva zajímavé tipy!

Kamera 4G LTE

Zajímavou novinku představující efektivní řešení navržené přímo pro účely ostřížího dohledu nad objekty rekreačních chat, chalup, pozemků, staveb či statků, kde není dostupný pevný internet, zosobňuje 4G LTE Bezpečnostní kamera Secutek C4G-BHD. Jak kamera funguje? Vloží se do ní sim-karta s datovým tarifem, a tím je možno začít online natáčet video. Obraz lze na dálku pozorovat pomocí telefonní aplikace ve smartphonu, anebo skrze dodávaný software v počítači. Ke kameře není třeba připojovat žádné externí záznamové zařízení, neboť je vybavena integrovaným slotem pro micro-SD kartu. Od věci není ani funkce detekce pohybu anebo nenáročnost kamery na datovou spotřebu.

Kamera se světelným i zvukovým alarmem

Jiným konceptem špionážní kamery hodící se pro uplatnění v rekreačních objektech a celkově odlehlejších oblastech je kamera Secutek LBB60SL200WL, pro niž je typické rozšíření o světelný a akustický alarm. Umí natočit eventuální zloděje či vandaly v plném rozlišení a současně je i odradí od jejich záměru pomocí světelné a zvukové výstrahy, jež je zajisté nenechá klidnými. I tato kamera je vybavena funkcí detekcí pohybu, která je schopna spustit i více akcí najednou, např. nahrávání na kartu, odeslání emailové zprávy s pořízenou fotografií a podobně.

Objekt lze pohodlně pozorovat naživo přes internet, nebo přes mobilní aplikaci (Android, iOS). A co když se něco nežádoucího stane přes noc, když je v okolí tma jak v pytli? Žádný problém – kamera je opatřena diodami a při snížené světelnosti se přepne do módu nočního vidění, v němž ostře zaměří i na vzdálenost třiceti až čtyřiceti metrů. 

Máte-li objekt vybaven elektřinou a internetem, dokáže býtoptimálním řešením pro zabezpečení i například WiFi kamerový systém, který zvládne během chvilky nainstalovat i laik.