JAK ZVOLIT ŠPIONÁŽNÍ KAMERU?

Zásadní kritérium č. 1 – zamýšlený účel

Kategorie skrytých kamer je i na domácím trhu stále pestřejší, rozsáhlejší a komplexnější, jednotlivé produkty pak rafinovanější, sofistikovanější a rozmanitější. Také díky tomu se rapidně zvyšuje šance, že najdeme skutečně takovou skrytou kameru hodící se i pro situace zdánlivě docela specifické a netradiční. Každopádně v pomyslném žebříčku přání zákazníků poptávajících nejlepší bezpečnostní či špionážní kameru pořád vedou následující motivy pro jejich pořízení.

Jedním z nich je potřeba kvalitnějšího zabezpečení domova či firemních objektů. Před zloději, vandaly, v některých případech i sousedy, nebo také nečestnými zaměstnanci. V případě záležitosti zabezpečení bytu, rodinného domu nebo komerčních prostor lze doporučit poohlédnout se po vhodném pomocníkovi v segmentu bezdrátových kamerových systémů a dále se orientovat podle toho, zda potřebujeme zabezpečit venkovní nebo vnitřní prostor. Oceníme vzdálenou správu hlídaného objektu například přes Wi-Fi a skutečně detailní parametry rozlišení nabízející IP kamerové systémy, anebo převáží výhody jednoduché instalace, údržby a nižší pořizovací ceny u analogových HD kamer (viz dřívější blogový příspěvek)? Například pro využití spolehlivého dohledu nad rodinným domem se nabízí poohlédnout se po některé z otočných kamer, vybavených třeba i nočním viděním.

Častým účelem a příhodným podnětem pro poohlédnutí se po nějaké šikovné skryté kamerce je podezření z nevěry protějšku. V takovém případě bude zajisté potřeba nasadit zařízení ještě o poznání diskrétnější, nenápadnější a kompaktnější. Po čem tedy tzv. sáhnout v této prekérní situaci,kdy jde často nejen o objevení nevěry, ale nezřídka i o pořízení průkazného usvědčujícího materiálu? Zajímavou a ideální variantu představují hlavně minikamery ukryté a zabudované do standardně vypadající jiné elektroniky – do budíku, domácí meteostanice atd. Tato zařízení jsou typicky vybavena funkcí detekce pohybu a velmi kvalitní IP kamerou. Konkrétním příkladem může být minikamera s nočním viděním LawMate PV-FM20HDWI ukrytá ve stolních hodinách. Pro obvzláště delikátní případy pak může být vhodné použít minikameru ve formě modulu, vhodného pro individuální kamufláž.

Jestli patříme k šťastlivcům, kteří nemusejí hledat dobré špionážní kamerové zařízení kvůli nevěrné partnerce/partnerovi, lze se zamyslet třeba nad tím, zda jsme udělali maximum pro ochranu jiného svého ´miláčka´, v tomto případě toho plechového. Také v tomto konkrétním případě nabízí specializovaný sortiment opět trochu jinak koncipované produktové modely, které se uplatní přesně pro monitorování vozu, a to před případnými lupičskými živly, vandaly, ale též před nepoctivými pracovníky ve firmě, třeba vychytralými obchodními zástupci. Zmíněné situaci účelně pokryje některý z GPS produktů nadstandardně určených pro použití v osobním a nebo nákladním vozidle. Nabídka obsahuje především GPS trackery, jinými slovy lokátory, jež jsou často stále oblíbenějším a vyhledávanějším druhem zboží z množiny špionážních kamer. 

Špionážní kamery taktéž výborně poslouží i pro záznam jednání, tedy např. porady, schůzky, obchodního meetingu či pracovního pohovoru. Modelovou situaci, pro kterou se zdá nenápadné použití skryté minikamery jako více než užitečné, představuje zachycení pokusu o úplatku nebo podobných nezákonných praktik hospodářské povahy. Pro účely záznamu jednání je logicky třeba, aby skrytá kamera byla zakamuflována do předmětu, jenž se z pravidla kancelářských jednání účastní. Kam to může přesně být? Flash-disk, psací náčiní, hodinky, pero… Lze se setkat i s minikamerami naprosto nenápadně zakomponovanými do kravaty, peněženky, kancelářské myši. Mezi nejlepší produkty pro záznam jednání se řadí například klíčenka s kamerou LawMate PV-RC200DHW, která je díky WDR technologii schopna natáčet i ve citelně špatných světelných podmínkách. Chceme-li mít jistotu, že na kamerovém záznamu bude pokaždé zaznamenáno to zásadní, aniž bychom neustále museli myslet, na to kam kameru namířit, je ideálním řešením použít brýle s kamerou. 

Zásadní kritérium č. 2 – parametry, funkce a vybavení kamery

Bezpečností a špionážní kamery je možno hodnotit podle řady parametrů. Pojďme se zaměřit alespoň na některé z nich! Jistě nás bude zajímat, v jakém rozlišení je daný produkt schopen pořizovat záznam, nebo fotografie. Většina současně prodávaných kamerových systémů zvládne nahrávat v HD rozlišení, a tak zpravidla není problémem v případě potřeby účinně s pořízeným materiálem dále pracovat, a to i ku příkladu jako s věrohodným důkazním materiálem, jehož přípustnost třeba u soudu je ovšem individuální.

Základní funkci představuje v rámci špionážních kamer i takzvaný detektor pohybu. Na nás pak je opět volba mezi analogovou či digitální variantou. Vedle rozlišení a detektoru pohybu se doporučuje zaměřit svou pozornost při výběru konkrétního modelu na to, jakými konkrétními pracovními režimy/módy je vybaven. Pokud budeme potřebovat střežit požadovaný objekt nepřetržitě, pak oceníme funkci kontinuálního nahrávání. Jiné skryté kamery začnou nahrávat na základě identifikace pohybu (viz detektor). Mnohé zařízení pak už umožňují přepínání mezi oběma režimy. Na co se ještě zeptat před tím, než se finálně rozhodneme pro tu nebo onu kameru? Třeba na možnost vzdálené obsluhy zařízení, dostupnost příslušných mobilních aplikací, funkci manuálního pořizování fotografií, nebo ku příkladu přítomnost funkce časového záznamu nahrávky, která je skvělým pomocníkem pro následnou práci s nahraným materiálem.

Zásadní kritérium č. 3 – pořizovací výdaje

Máme tedy vyřešeno, k jakému účelu budeme chytrého technického pomocníka potřebovat. Víme už také, jaké funkce a dovednosti od něj očekáváme a požadujeme. Pak už zbývá zodpovědět si logickou otázku, jakou částku chceme do skryté kamery přibližně investovat. Příznivým poznatkem je zřetelný trend klesajících cen takovýchto produktů, a to hlavně díky stále většímu počtu konkurujících si výrobců pocházejících z různých koutů zeměkoule. Pro zákazníka to znamená, že lze pořídit doopravdy velmi kvalitní bezpečnostní kameru za cenu v řádu jednotek tisíc, což by se ještě třeba před pěti nebo deseti lety jevilo za zcela nereálné.

Přesto není možné faktor cenové relace opomenout. Co vzít do úvahy v rámci tohoto kritéria? Potřebujeme skrytou kameru spíše pro jednorázovou příležitost, anebo ji míníme využít opakovaně? Hledáme doopravdy sofistikovaný výrobek se špičkovými parametry pro profesionální misi, anebo nám bohatě postačí základnější verze špionážního produktu, třeba pro účely nachytání kamaráda? Vybereme si ze stávající nabídky, anebo se poptáme po možnosti individuální úpravy kamerového systému na míru?

Portfolio produktů pořád bohatší, ceny příznivější

Ať už se po zhodnocení výše popsaných a ku příkladu i některých dalších aspektů rozhodnete pro jakoukoliv z nabízenýchvariant, jsme přesvědčeni o tom, že jednotlivé špionážní kamery z našeho specializovaného a pořád se rozšiřujícího obchodu skvěle poslouží jak začínajícím, tak profesionálním uživatelům.