JAK VYDAT KLÍČE LEHCE A V BEZPEČÍ?

Úkaz nazvaný AirBnB

Na druhou stranu, služby anebo chcete-li novodobé platformy typu AirBnB už dlouho nejsou zanedbatelným místem trhu s ubytovacími službami vyhledávaným téměř naprosto cestovateli, studenty a celkově neobchodně smýšlejícími lidmi toužícími hlavě po dobrodružství na svých poznávacích a často také divokých cestách. Vypovídají o tom nejen čísla, ale i znatelná proměna přístupu k nim ze strany politiků, úřadů i konvenčních poskytovatelů ubytovacích služeb jakož jsou hotely, hostely, penziony a turistické ubytovny.

Ještě před pár lety všechny jmenované nechávaly AirBnB či kupříkladu CouchSurfing (mimochodem fungující už patnáct let, o pět let déle než nyní více diskutovanější AirBnB) vesměs naprosto chladné, v současnosti jsou již docela frekventovaným a horkým tématem v rámci předvolebních diskusí, ekonomických konferencí nebo běžných hovorů mezi lidmi. Jakým způsobem a za jakých podmínek mají vedle sebe tradiční služby na jedné straně a moderní platformy sdílené ekonomiky fungovat tak, aby to bylo pokud možné férové pro všechny zúčastněné, ale nechme stranou. Tohle tady nejspíš asi nevyřešíme :-)

Klíče pod rohožkou? Existují lepší řešení

Pokud ale sami stojíte před tímto problémem – tedy, jak si bezpečně, lehce a spolehlivě obstarat předávání klíčů, kupříkladu právě v případě pronajímání pokoje či apartmánů, ať už skrz zmíněné AirBnB nebo kteroukoliv jinou formu, elegantní a přitom nijak nákladné řešení bychom pro vás určitě měli! Jsou jím takzvané ´sejfy na klíče´, kterým se říká také ´keyboxy´ nebo ´lockboxy´. Klíče pod rohožkou a podobné nápady, často i poměrně neotřelé, sice netřeba zcela zavrhovat, každopádně v dnešní době se přece jen rozhodně vyplatí vsadit na profesionálnější variantu pro úschovu a bezpečné předání klíčů. Sejfy na klíče jsou oproti trezorům ekonomičtější alternativou, který ovšem pro daný účel poslouží neméně dobře. A jak konkrétně sejfy na klíče vypadají a fungují?

Keybox na visacím zámku

Za zmínku stojí třeba keybox výborně se hodící právě pro účely pohodlného a bezpečného předání klíčů při krátkodobých pronájmech pokojů, bytů a apartmánů mezi hosty. Tento model je oblíbený především kvůli tomu, že lze ho lehce připevnit na kliku nebo plot. Šikovné je také to, že ho je možné používat dvěma způsoby – kromě přichycení visacího zámku lze snadno odendat třmen a sejf připevnit třeba na stěnu anebo jinou plochu. A jak prakticky funguje jeho odemykání a zamykání? Dá se říci, že naprosto standardně. Keybox je vybaven číselníkem, kdy po zadání čtyřmístného kódu dojde k otevření úložného prostoru. Pro zadání nového kódu se lehce posune příslušná páčka do druhé polohy (B), zadá nový kód a vrátí páčka do výchozí polohy (A). Cena tohoto keyboxu na visacím zámku se pak pohybuje okolo tisícovky.

Master Lock zámek

Pro potřebu bezpečné úschovy a předání klíčů mezi hosty využívajících krátkodobých pronájmů skvěle poslouží taktéž speciální Master Lock 5400D, který je pro účely AirBnB a větší pohyb ubytovaných návštěvníků jako dělaný. Zámek se sejfem vyvedený v robustním kovovém provedení s ideálními rozměry akorát pro několik klíčů (30 x 22 x 70 mm) se podobně jako předchozí představený model otevírá a zamyká pomocí čtyřmístného číselného kódu. S touto novinkou se tak předání klíčů od pokoje či uchovávání klíčů záložních stává naprosto pohodlným a jednoduchým.