JAK UCHRÁNIT PROSTOR PŘED DVEŘMI PROTI VANDALSTVÍ

Nejlehčím řešením pro dohled nad prostorem před dveřmi jsou speciální dveřní kukátka. Digitální dveřní kukátko je vybaveno kamerou a rekordérem. Eventuálně i detektorem pohybu nebo infračervenými diodami pro noční vidění.

Chcete-li dopadnou pachatele rovnou při činu, je nutno použít takové dveřní kukátko, jež nebude zvenčí nikterak nápadné. Toto splňují kukátka z řady Secutron DoorGuard.

Trubičkové mini kamery

Miniaturní kamery s trubičkovým tvarem, mnohdy nazývané inspekční, či snake kamery, jsou perfektním řešením, pokud z určitého důvodu nelze instalovat kameru v dveřním kukátku. Stačí vyvrtat dírku skrz zeď, a kameru do ní následně vsunout. Běžně je možno zakoupit trubičkové kamery s průměrem okolo 3-4mm. Pokud si připlatíte zhruba desetinásobek, je možno pořídit i kameru s průměrem menším než 1mm.

Tajná kamera instalovaná na chodbě

Další volbou je instalovat kameru přímo na chodbu. Pro tyto účely jsou ideální kamery s kamufláží v takových předmětech, které se na chodbách normálně vyskytují. Jako třeba:

  • pohybové PIR čidlo, které může vypadat, jako že je od světel
  • kouřový hlásič namontovaný na stropě
  • falešný vypínač

V případě instalování tohoto typu kamery je dobré předpokládat, že vandal místo asi zná, a proto je potřeba kameru instalovat tak, aby mu nebyl nový předmět ihned nápadný. Kouřový hlásič namontovaný na stropě se v tomto ohledu jeví nejlépe, jelikož na strop se lidé dívají jen velmi málo. 

V případě, že na chodbě nejsou instalována pohybová čidla pro rozsvěcení světel, tak se situace s monitorováním prostoru dost komplikuje. V případě, že do chodby proniká alespoň zbytkové světlo z ulice, může být dostačujícím řešením speciální digitální dveřní kukátko z řady Secutron DoorGuard UW-LL, jež jsou díky extra citlivé kameře vhodné i do špatných světelných podmínek.

Pokud je ale na chodbě naprosto tma, je jedinou variantou použít buď kameru s integrovaným, nebo přidat externí IR přísvit. Externí IR přísvit je možno použít buď samostatně, či ho zakamuflovat do určitého předmětu. Třeba pohybového čidla anebo květináče.

Další volbou je instalovat před své dveře světlo, automaticky spínané pohybovým senzorem. V určitých situacích může stačit využít i prostorový odposlech, na kterém sice pachatele neuvidíme, ale můžeme ho rozeznat podle jeho hlasu.