DOVEDETE ZAMEZIT ODESÍLÁNÍ DAT VE WINDOWS 10?

Ačkoliv je operační systém Windows 10 rychlejší, uživatelsky přívětivější a také technicky tak nějakým způsobem lepší než jeho předchůdci, přeci jen se kolem něj v roce 2015, kdy byl oficiálně vypuštěn do světa, strhla aféra. Nové Windows totiž špehovaly své uživatele.

Ti se postupně dozvídali o tom, že systém tajně odesílá některá jejich data – kromě jejich aktuální pozice ve světě například také to, co zrovna psali. Microsoft měl přístup k jejich web kameře či mikrofonu. Windows sdílely jejich internetové připojení a uměly automaticky odinstalovat ilegální software z jejich počítače. Některé konspirační teorie přirovnávaly vyzvědačství operačního systému k nové studené válce. Většině uživatelů stačilo, že si o jejich chování může kompletní obrázek udělat jakákoli třetí, počítačově gramotnější osoba. Microsoft s podobnými nařčeními nesouhlasil a prohlašoval, že veškerá sledovací opatření jsou normální a slouží k lepšímu přizpůsobení systému jeho uživateli. Přesto některé funkce časem z Windows 10 odstranil.

Sdílení Wi-Fi je historií. Co dál?

První rok uměly Windows 10 sdílet uživatelovy Wi-Fi sítě s kamarády na Facebooku či kontakty na Skypu. Ne každý byl z uvedené možnosti nadšený a někdo ji považoval také za nebezpečnou. V roce 2016 tedy byla funkce Wi-Fi Sense z operačního systému odstraněna.

Většinu těch ostatních ale dost pravděpodobně doposud ve svém počítači máte. Víte, jak si při využití Windows uchráníte soukromí a zabráníte odesílání svých dat?

Jak zastavit keylogger?

Keylogger je právě ten software,který  sleduje, co píšete. Každý váš dotek s klávesnicí je pod kontrolou. Software tak prý tím, že se naučí některé vaše návyky, účinně funguje vám. Váš přístroj se s vámi bude o to blíže kamarádit.Jestliže se vám taková služba nelíbí, změnou nastavení můžete utajený keylogger naprosto vypnout.

Spusťte startovní menu a přes obrázek ozubeného kolečka přejděte do nastavení. Vyberte Soukromí (anglicky Privacy) a ihned na první záložce Obecné se na třetím řádku nabízí možnost Posílat Microsoftu informace o tom, jak píšu... (Send Microsoft info about how I write…). Tato možnost je továrně nastavená jako zapnutá. Kliknutím na tlačítko ji vypněte.

Přepněte se na záložku Řeč, rukopis a zadávání (Speech, inking & typing),kde  dochází k tzv. poznávání uživatele. Windows se díky tomuto nastavení učí rozpoznávat váš hlas a rukopis s účelem “nabízet vám lepší návrhy”. Pokud se bez takovýchto nabídek obejdete, klikněte na název Přestat mě poznávat (Stop getting to know me).

Všechno ještě potvrďte příkazem Vypnout a funkce nejen, že se opravdu vypne, ale počítač zároveň zapomene všechno, co si o vás dosud nastudoval. Když vám tato péče začne časem scházet, můžete se kdykoliv vrátit a vybrat volbu Poznat mě.

Vypínáme nastavení: zpětné vazby

Úplně zrušit odesílání dat z vašeho počítače není oficiální cestou možné, k běžnému provozu potřebují Windows alespoň Základní odesílání dat. Pokročilejší informace poskytnete při zvolení volby Rozšířená. V původním nastavení je však systém v režimu Úplná (data) – tedy včetně dalších diagnostických funkcí.

Zvolit si svobodně nastavení zpětné vazby máte možnost na záložce Zpětná vazba a diagnostika (Feedback & diagnostics). Stejně tak je vhodné nastavit možnost Systém Windows se mě má ptát na můj názor na Nikdy. O záložku níže pak ještě máte možnost vypnout všechny Aplikace na pozadí, jestliže nechcete, aby vaše aplikace přijímaly nebo odesílaly jakékoli informace.

V rámci Nastavení máte možnost zakázat a vypnout ještě některé jiné operace, které se vám zrovna nebudou zdát, k úplnému zrušení odesílání dat a tím naprosto dokonalému bezpečí před třetí osobou je ale třeba přistoupit k ještě sveráznějšímu, poněkud neoficiálnímu opatření.

Neoficiální prostředky = konečné řešení?

K definitivnímu vypnutí možnosti sledování dění na vašem počítači využijete nástroj DisableWinTracking. Tato utilita upraví registry, přenastaví firewall, zabrání komunikaci s některými oficiálními servery a zcela odstaví některé služby. Systém tak úplně přestane sbírat data a odesílat je mimo počítač.

Na internetu jsou k nalezení i jiné nástroje a skripty, které se podobně jako je DisableWinTracking masově ponoří do registrů za účelem navýšení vašeho soukromí – ku příkladu Destroy Windows Spying, Spybot Anti-Beacon či windows-10-tracking.

Hlasy z Microsoftu i ze strany některých uživatelů varují proti jejich použitím s tím, že se váš počítač stane více bezbrannýmproti virům, nebude moci stahovat updaty ani aplikace z Windows Store či znemožní plnou funkčnost některým z nich (v této souvislosti se hovoří např. i o Skypu). Uživatelé, pro které je ale své vlastní soukromí a bezpečí osobních dat důležitější než uvedené možné obtíže, si ale z takových prohlášení nic nedělají. Jak se na takovou problematiku díváte vy?