DIGITÁLNÍ DVEŘNÍ KUKÁTKA

Jak digitální dveřní kukátka pracují

Digitální dveřní kukátko se z pravidla skládá ze dvou částí - kamerová jednotka a náhledový monitor. Jak již název napovídá, tak kamerová jednotka obsahuje kameru. Dle konkrétního typu pak může být opatřena PIR pohybovým senzorem, IR diodami pro noční vidění, zvonkem, mikrofonem či reproduktorem pro oboustrannou komunikaci. Speciální modely dveřních kukátek - Secutron DoorGuard - jako jediné na trhu nabízejí zcela diskrétní vzhled, který je k nerozeznání od optických kukátek, a jsou tak dobrou volbou i pro použití tam, kde si nemůžete dovolit, aby byl tento bezpečnostní doplněk jakkoliv vidět. Zatímco běžná digitální kukátka působí proti vandalům více preventivně, tak diskrétní řada Secutron DoorGuard je navržena za účelem nachytání pachatele rovnou při činu. Náhledový monitor je umístěn na vnitřní straně dveří, a mimo displeje z pravidla obsahuje i ovládací tlačítka, slot na paměťovou kartou a nebo napájecí konektor. 

Legálnost použití dveřních kukátek s kamerou

Při instalaci digitálního dveřního kukátka s kamerou je nevyhnutelné, že kukátko bude snímat veřejný prostor, a tím zasahovat do soukromí sousedů. Je tedy téměř vůbec možné nahrávku z digitálního kukátka použít jako důkaz? V principu lze říci, že jestliže primárním cílem instalace kukátkové kamery je ochrana svého vlastního života a majetku, pak nahrávku, jež povede k dostižení pachatele bude možné u soudu použít. Naopak pokud vám žádná reálná újma nehrozí, je instalace kukátka se záznamem protiprávní, a vystavujete se riziku obdržení pokuty. V případě, že pořízené záběry nebudete nikde zveřejňovat, je ale velmi problematické fakt, že kukátko nahrává prokázat, protože nikdo nemá právo vniknout k vám do bytu.

Kamerová jednotka

Kamerová jednotka - digitální dveřní kukátko - se montuje na vnější stranu dveří buď do otvoru po původním optickém kukátku, či do otvoru, který nově vytvoříte. Montáž probíhá v principu stejně, jako u klasického optického kukátka, takže k ní není potřeba žádné zvláštní zručnosti.

Náhledový monitor

Náhledový monitor je umístěn na vnitřní straně dveří, a je propojen s kamerovou jednotkou pomocí kabelu. Podle konkrétního typu se může jeho úhlopříčka pohybovat od 4,3" do 9". V případě, že nechcete aby byl monitor umístěn rovnou na dveřích, můžete u řady Secutron DoorGuard propojovací kabel prodloužit, a monitor pak umístit na stěnu, či poličku. 

Sestavení 

Sestavení digitálního dveřního kukátka je velice jednoduchá, a zvládne ji sám vesměs každý. Stačí demontovat stávající optické kukátko, a instalovat kukátkovou kameru do stejného otvoru, což většinou zabere pouhých pár minut. Nemáte-li ve dveřích aktuálně žádné kukátko, budete k montáži potřebovat vrtačku pro přípavu otvoru. 

Proč pořídit digitální dveřní kukátko

Digitální dveřní kukátka s kamerou jsou jednoduchým a efektivním nástrojem pro ochranu prostoru před vašimi dveřmi. Kukátka s kamerou dokáží pořídit fotografii, či krátký videozáznam pokaždé při stisknutí tlačítka zvonku. Vyšší modely jsou vybaveny detekcí pohybu a automaticky tak zaznamenají kohokoliv, kdo se před vašimi dveřmi bude pohybovat. Mezi další funkce pokročilých modelů patří noční vidění, alarm či vzdálené monitorování přes mobilní telefon. 

Pořízené fotografie či videozáznamy můžeme přehrávat ať už přímo na náhledovém monitoru, nebo v PC. 

Zásadní vlastnosti:

  • pomůže odhalit vandaly působící před vašimi dveřmi
  • alarm při dlouhém výskytu osob před dveřmi
  • vyšší komfort používání, než u optických kukátek, který ocení především děti či senioři
  • možnost vzdáleného náhledu a komunikace přes mobilní telefon
  • efektivní nástroj pro zabezpečení vašeho majetku a dopadení případných pachatelů

Modelové série kukátek s kamerou

Digitální dveřní kukátka jsou vyráběna v několika různých modifikacích, od těch nejjednodušších, které slouží pouze k pohodlnějšímu sledování prostoru před dveřmi, až po modely, které jsou vybaveny WiFi modulem, pohybovým senzorem, nočním viděním a dalšími pokročilými funkcemi. 

1. Základní verze určená pro ulehčení náhledu

Kamerová jednotka je opatřena pouze optikou, a jedinou funkcí kukátka, je ulehčení náhledu před dveře. Značnou výhodou těchto modelů je, že díky absenci dodatečných prvků jako pohybový senzor, IR přísvit, nebo tlačítka zvonku, vypadají velminenápadně. Nevýhodou určitě je fakt, že tyto kukátka nejsou schopny detekce pohybu ani záznamu.

2. Střední třída pro náhled a záznam

Digitální dveřní kukátka střední třídy jsou proti základním modelům vybaveny dodatečnými prvky jako jsou IR diody pro noční vidění, PIR pohybový senzor či zvonek. V případě, že návštěvník stiskne tlačítko zvonku, a nebo bude zachycen pohybovým senzorem, tak bude automaticky zaznamenán. Díky tomu můžete být schopni odhalit jak legitimní návštěvy, jako ku příkladu pošťáka, tak vandaly, kteří před vašimi dveřmi páchali nějakou neplechu.

3. Smart řada s funkcí online náhledu

Smart kukátka mají stejné funkce jako střední třída kukátek. Navíc jsou však vybaveny WiFi modulem pro komunikaci na dálku. Digitální kukátko tak může přes internet komunikovat s vaším mobilním telefonem, i když jste zrovna třeba na dovolené. Smart digitální dveřní kukátka tak fungují jako velmi sofistikovaný bezpečnostní systém. 

4. Speciální řada

Speciální řada digitálních kukátek Secutron DoorGuard funkcemi splňuje v podstatě to samé, co Smart řada, navíc je ale nadstandardně určen pro zcela diskrétní využití. Na rozdíl od jakýchkoliv dalších digitálních kukátek na trhu tak ani při detailním zkoumání nezjistíte, nenajdete odlišnost od běžného optického kukátka. Nechcete-li tedy pachatele vyplašit, a radši ho potřebujete chytit rovnou při činu, je Secutron DoorGuard tou nejlepší (a tou jedinou) volbou.

Závěrem

Digitální dveřní kukátko by v dnešní době nemělo chybět v žádné moderní domácnosti. Co se týče poměru výkonu a ceny, tak vychází o dost lépe, než jakékoliv jiné kamerové systémy. 

Nevíte-li si rady s tím, jaké digitální dveřní kukátko pro vás bude nejlepší, neváhejte nás kontaktovat.