BOJ MAJITELŮ S ČERNÝMI SKLÁDKAMI UŽ NEMUSÍ BÝT MARNÝ

Přesun odpovědnosti na vlastníka pozemků

Bylo by nespravedlivé prohlásit, že stát a nebo obecní samosprávy se téměř vůbec nesnažily tento, nejen ekologický, problém řešit. Ve spolupráci s nejrůznějšími sdruženími a občanskými iniciativami například postupně vznikly různé mobilní aplikace či weby, kde bylo možno nově založené skládky nahlašovat. Zlepšilo se díky tomu i jejich zmapování na území našeho státu. Do značné míry to ale byl ze strany státu boj marný. A tak se přihodilo to, co se v obdobných okamžicích nezřídka stává. Došlo k přesunutí odpovědnosti za černé skládky na bedra majitelů pozemků a dalších objektů, na nichž k hromadění odpadků dochází. Aniž by o tom třeba věděli, anebo za to snad mohli. V každém případě platí novelizovaná právní úprava říkající, že majitel může být v případě nelegální skládky na jeho pozemku sankcionován docela citelnou pokutou. A co víc, na majitele taktéž připadá důkazní břemeno. Zjednodušeně řečeno, on sám je povinen prokázat, že předmětnou skládku nezaložil.

Klasické kamerové systémy nejsou z pravidla tím pravým řešením

Především v případě odlehlejších pozemků logicky není v silách majitelů prostor fyzicky kontinuálně hlídat. Na mysl se tedy vkrádá otázka, jaké reálné a rozumné možnosti zabezpečení nebo dohledu připadají v úvahu… Co takhle klasické kamerové systémy? V některých konkrétních případech jde jistě o účinné řešení, ale není tomu tak zdaleka vždycky. Je třeba totiž vzít v úvahu, že množství pozemků lákajících individua zbavit se nepotřebných věcí, jejich zbytků anebo rozličných obalů se nachází právě na odlehlých lokacích. Často tam, kde například není ani elektrika, a tak klasické kamerové systémy pro podobné účely mnohdy zkrátka používat nelze.

Pomoci mohou fotopasti

Vyhledávaným výrobkem jsou v poslední době často nejrůznější automatická digitální zařízení,populární jako fotopasti, které nacházejí bohaté využití jak pro účely zachycení zvěře, tak i lidí. Zatímco ještě před pár lety byly fotopasti vyhledávány hlavně ze strany myslivců a lesníků, dnes už převažuje jako motiv jejich zakoupení ochrana majetku. Určitě tak není od věci využít je i pro podobné účely, kdy se ze soukromých pozemků stávají kvůli chování některých osob nevábná a nebezpečná místa koncentrace odpadu. Proč jsou doopravdy fotopasti tak moc oblíbené a užitečné? V první řadě díky mimořádně silným bateriím, které jsou schopné vydržet v provozu třeba až půl roku. Pokročilé modely dokážou odesílat třeba i multimediální obrázky, ale jistou nevýhodou zůstává složitější přístup k záznamům.

Nejlepší řešení? Jedinečný systém Secutron MSS-C1

A pak je tu konečně třetí možnost, jak zatočit s nelegálními skládkami na vašem pozemku! Je možno ji považovat za verzi ideální, a to nejen z toho důvodu, že spojuje klady obou předešlých možností. Jde o novinku v kategorii ochranná techniky, kterou můžeme bez jakéhokoliv přehánění označit jako první fakticky bezdrátový kamerový systém. Speciální kamerový systém Secutron MSS-C1 se skvěle hodí zrovna jako dohled nad rekreačními objekty, pozemky, odlehlými či dočasnými prostorami, staveništi, parkovišti, statkářskými staveními, kempy a podobně. K systému je možno připojit až čtyři bezdrátové kamery, rozmístěné ve vzdálenosti až 100 m.

Výhody nového jedinečného kamerového systému

Podobně jako u fotopastí je zde důležitým prvkem vysokokapacitní baterie s výdrží v řádu několika měsíců bez dobíjení. Jak je možné, že baterka vydrží tak dlouho? Důvodem není jen samotný kvalitní akumulátor, nýbrž i pohybové čidlo, díky němuž nabízejí kamerové systémy v klidovém režimu spotřebu energie blížící se nule. V porovnání se zmíněnými fotopastmi je však v případě tohoto nového sofistikovaného kamerového systému lehčí a variabilnější práce s pořízenými záznamy. Mezi jiné kladné stránky tohoto řešení se řadí rovněž jednoduchá a rychlá instalace, funkce vzdáleného přehrávání záznamů, anebo možnost pozorovat obraz z kamer prostřednictvím aplikace stáhnuté do vašeho mobilního telefonu. Za zmínku stojí taky Full HD rozlišení anebo speciální diody, jimiž je kamera vybavená a díky kterým je možno nahrávat i za úplné tmy, a to až do vzdálenosti dvanácti metrů.

Kamerový systém je možno doplnit i o špionážní kamery, za pomoci kterých zachytíte i ty obezřetnější vandaly, kteří se budou tradičním kamerám pokoušet vyhnout. Ideálním prostředkem může být ku příkladu námi vyráběná skrytá kamera s online přenosem, jež vydrží až 6 měsíců bezdobíjení.

Méně nelegálních skládek, klidnější vlastníci

Nelegální černé skládky tak dostaly nového silného protivníka, díky němuž dokáže být Česká republika zase o trochu čistější a uklizenější. Majitelé odlehlejších pozemků a objektů pak o poznání připravenější a především klidnější.