BEZPEČNOSTNÍ TECHNIKA V BOJI PROTI FARMACEUTICKÉ KRIMINALITĚ

Epidemie nadužívání léků v USA

Co je myšleno farmaceutickou kriminalitou? Typicky jde o krádeže léků, a to více nebo méně organizované a rozsáhlé. Proč se s tímto problémem potýkají nejvíce zrovna Spojené státy americké? Vysvětlení existuje hnedvíce. V první řadě je právě USA známo ohromnou spotřebou léků svých obyvatel. Nejvíce se v této souvislosti mluví o spotřebě analgetik, tedy léků proti bolesti, jejichž nadužívání dle některých zdrojů každoročně zabíjí více lidí než některé tvrdé drogy. Může za to zejména přítomnost návykových opioidů v lécích tlumících bolest. Také antidepresiva se v posledních letech stala synonymem a pro mnohé samozřejmou součástí “moderního“ životního stylu. Jejich spotřeba se v Americe zvedla v porovnání s dobou před dvaceti lety až čtyřnásobně.

Jedním z faktorů bude patrně i odlišné vnímání léků jako takových. Američané jsou zvyklí vídat léky v supermarketech vedle jiného běžného zboží – jídla, kosmetiky, pilulek na hubnutí atd. Jak známo, v USA seženete bez předpisu řadu léků a nebo přesněji jejich ekvivalentů, které jsou u nás k dostání jenom na předpis. S tím souvisí i jejich vnímání jako spotřebního zboží, nikoliv jako něčeho, k čemu je třeba přistupovat opatrně.

Strmý nárůst cen léků jako podhoubí pro farmaceutickou kriminalitu

Dalším důvodem je vývoj cen léků, ať už těch k dostání výhradně na předpis, anebo léků volně prodejných. Za posledních pět let se ceny originálních léků souhrnně prakticky zdvojnásobily, přičemž u některých konkrétních léčivých přípravků došlo za posledních několik let k nárůstům ceny v řádu několika stovek procent. K tomu je třeba poznamenat, že léková spoluúčast je v Spojených státech amerických suverénně nejvyšší ze všech zemí OECD. Zatímco v Evropě v průměru zákazník/pacient zaplatí nejčastěji 15-35 % z celkových nákladů na daný lék (v ČR je to necelých 20 %), ve Spojených státech amerických pak přes 50 %. Neustále se zvyšující ceny léků a velké marže spolu s astronomickými obraty velkých farmaceutických korporací se tak logicky staly jedním z nosných témat amerických prezidentských voleb. Takzvaná léková epidemie se tak stává podhoubím pro poměrně nový druh kriminality, kterému je možné čelit i prostřednictvím skrytých produktů.

Jak vzdorovat (nejen) krádežím léků?

A jak takový boj s lékovou kriminalitou za pomoci skryté techniky vypadá? Dle statistik pojišťoven, přesně pak ´Pharmacists Mutual Insurance Co. (https://www.phmic.com/) zloději léků vpadnou do lékárennebo jiných prodejních míst s léky ve většině případů úplně standardními vstupními body, jako jsou dveře či pootevřené okno. Instalování bezpečnostní kamery tak umožní security manažerům šanci stálého hlídání příchozích a odchozích zákazníků a nebo zaměstnanců, nevyjímaje zachycení a vyhledání kritických momentů a získání důkazů v případě zjištění neopodstatněných úbytků ve stavech léčiv.

Lékárny představují docela příhodný a nabízející se typ komerčního prostoru pro instalaci některého z osvědčených bezpečnostních kamerových systémů. Je to dáno tím, že u lékáren prakticky neexistuje nějaké jednotné schéma nebo struktura jejich vnitřního uspořádání. Prodejna medikamentů totiž může mít podobu samostatné obchodní jednotky, může být sekcí velkého obchodního domu či supermarketu, ale stejně tak je ´lékárnou´ klidně i pultík v malé prodejně. Vzhledem k bohaté nabídce nejrůznějších typů bezpečnostních zařízení na trhu je tak stále snadnější ušít na míru bezpečnostní řešení právě i s ohledem na takzvaný layout, tedy strukturu a rozmístění obchodních objektů, nejen lékáren a ´drug storů´. Pro vybavení větších obchodů lze účinně využít síťového spojení, na kterém značná část kamerových systémů funguje, tudíž je možné dohlížet na různá místa nebo sektory obchodu z jednoho centrálního stanoviště. Pro tento účel slouží IP kamery.

Slepá místa v lékárnách

V některých případech může být dosažení pečlivého dohledu nad (především) menší lékárnou pro běžné kamerové systémy tak trochu oříškem. Menší oddělené prostory, společné zázemí pro zaměstnance, jakož i úzké řady krabiček s léky vytvářejí vyšší počettzv. slepých bodů, což ovšem vždy znamená živnou půdu pro případné zloděje, kteří o těchto blind spots povětšinou moc dobře vědí. Slepá místa nejlépe pokryjí skryté minikamery, jejichž rozmístění provede rázné opatření se zlodějskými choutky, ať už se jedná o krádeže ze strany zaměstnanců, drobných krádeží v obchodě, organizovanější akce a jiné běžné formy kriminality spojené s farmaky.

Přečtěte si také článek o tom, jak minikamery pomáhají chránit seniory.

Statistická data pocházejících od pojišťoven rovněž praví, že nejčastějším cílem krádeží léků, přesně v 68 % těchto činů, jsou narkotika, tedy omamné prostředky. Hlavně v případě rozvozu přípravků obsahujících tyto látky je možno efektivně zapojit do boje staré známé GPS lokátory, díky nimž získají lékárníci neustálý přehled o tom, kde se potenciálně rizikové zboží zrovna nachází. I zde existuje více osvědčených možností, kam lokátor rafinovaně umístit. Menší trackery na baterky lze šikovně schovat do malých balíků s medikamenty. Pro větší zařízení využitelná jak pro sledování dráhy vozidla, tak i zásilky, se nabízí jejich jednoduché připevnění pod palubní desku, na podvozek a podobně. Vedle toho nabídka zahrnuje i pevně připojitelné GPS trackery.

Také u nás se kradou léky…

Kriminalita spojená s léčivy se zajisté netýká pouze Spojených států amerických. Pár podobných případů bylo zaznamenáno i v ČR. Patrně nejznámějším z nich je kauza z ostravské nemocnice, kde zdravotní sestra interního oddělení po dobu dvou let podle obžaloby kradla léky na předpis (antidepresiva, antibiotika, léky obsahující psychotropní látky), které následně úspěšně prodávala přes internet. U našich východních sousedů pak bylo obviněno šest zaměstnanců tamního národního onkologického ústavu z krádeží cytostatik. Jak vidno, bezpečnostní a monitorovací technika by v rámci boje proti farmaceutické kriminalitě mohla najít uplatnění nejenom v USA, ale i v našich zeměpisných šířkách…  

 

S přispěním zdrojů viz níže:

http://zpravy.idnes.cz/usa-opioidy-heroin-fentanyl-cabell-county-fiq-/zahranicni.aspx?c=A170320_162508_zahranicni_san 

http://ostrava.idnes.cz/zdravotni-sestra-kradla-v-nemocnici-leky-nyni-stoji-pred-soudem-p8i-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170314_110819_ostrava-zpravy_jog 

http://www.zdravotnickydenik.cz/2016/03/ceny-originalnich-leku-na-predpis-jsou-v-usa-dvakrat-drazsi-nez-pred-peti-lety/ 

http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/pracovnici-slovenske-onkologie-kradli-leky_365913.html