5 způsobů, jak na zloděje balíků

1. Použijte všechny prostředky, které e-shop / přepravce nabízí

Pryč jsou doby, kdy jedinou možností dodání byl surový řidič České pošty, který si ještě na depu pohazoval s balíky. Dnes existuje více soukromých přepravců, pro které jsou dobré odezvy zákazníků nutností a pro které jsou naopak případné stížnosti noční můrou, protože riskují, že s nimi e-shopy ukončí spolupráci. Jako nezbytnost u dražších zásilek doporučujeme si hned u e-shopu vyžádat důkladnější zabalení a doprovodné služby (cenný balík). Pokud balení rovnou zajišťuje přepravní společnost, pak samozřejmě požádejte ji (e-shop by vám ale měl nabídnout, že to za vás vyřídí). Mezi dnes již typické funkce (dokonce i u České pošty) patří sledování zásilek. Mezi vyspělejší služby patří například možnost přímo kontaktovat depo, kde se vaše zásilka nachází. Tyto služby už ale nabízejí jen soukromé přepravní společnosti, které chtějí zákazníkům nabídnout nadstandard.

 

2. Obraťte se na sousedy

Má vám dorazit balík zrovna ve chvíli, kdy už dopředu víte, že nebudete doma? Domluvte se předem se sousedy, ať jej od dopravce převezmou. A jestliže už je balík před vašimi dveřmi, rychle zavolejte, ať ho schovají. Věřte, že je lepší souseda občas pozvat na kafe, než mít doma rozbitou elektroniku :-). Sousedi vám také mohou pomoci přenést větší zásilky, typicky nábytek, který by se mohl poškodit.

 

3. Buďte opatrný a hlídejte vaše okolí

Už se vám někdy stalo, že netrpělivý řidič přepravní společnosti nechal balík přede dveřmi? Anebo vašim sousedům? Pokud k tomu u vás dochází častěji, ať už náhodně, nebo protože bydlíte v „lepší“ čtvrti a přímo to přepravcům říkáte, mějte se na pozoru. Nehlídaná sídliště, kde si lidé věří, jsou totiž oblíbeným terčem lupičů. Stačí moment nepozornosti, a drahý balík je pryč. Pokud si všimnete cizího auta, které nápadně „zkoumá“ vaše sídliště, raději hned počítejte s tím, že se může jednat o nezvané hosty. Pravděpodobně to nejspíš bude jen řidič, který se ztratil, ale lepší je neriskovat.

 

4. Používejte techniku

Samozřejmě vám může pomoct i naše technika. Když přijde řeč na ochranu domu, nejlépe vám poslouží venkovní kamery, které mohou mít detekci pohybu a zachytí osoby před vašim vchodem – včetně kurýra. Bezpečnostní kamery představují bohatou třídu výrobků, najdeme zde bezdrátové kamery, Wi-fi kamery a dveřní kukátka. Poslední zmíněné zboží vám pomůže v případě, že máte byt např. v panelovém domě a nemůžete tedy použít bezpečnostní kameru. Kukátko pořídí fotku nebo krátké video při stisknutí zvonku, ale může mít i pokročilejší funkce, například automaticky nahrává pohyb před dveřmi.

 

5. Používejte GPS lokátor

Odesíláte zásilku vy, nebo máte jinou možnost do ní něco přibalit? Pokud se jedná o něco cenného či důležitého, určitě použijte sledovací zařízení. O co se jedná? Zpravidla jde o drobného pomocníka, který se připevní k předmětu (nebo vloží do zásilky) a kontinuálně zasílá informace o poloze. Výdrž baterií je velice dlouhá. Má řadu funkcí, například automatické zaslání upozornění v případě, že opustí vybranou zónu atd.